Ett renoverat kök

Finansiera köksrenoveringen enkelt

Behöver ditt kök en förnyelse? Kanske har luckorna blivit tråkiga och slitna i färgen eller så vill du komma igång med ett större projekt som innefattar en total renovering av hela rummet. Oavsett vilken nivå av förnyelse du är ute efter kan en renovering bli en kostsam historia, speciellt om man har tänkt ta hjälp av en hantverkare på vägen.

Renovera själv eller anlita hantverkare

Har man kunskap och vill utföra sin köksrenovering själv är detta naturligtvis en mycket bra idé, förutsatt att man har den tid som krävs för att renoveringen inte ska ta alldeles för lång tid. Många väljer dock ändå att anlita en professionell hantverkare till vissa delar av renoveringen, t.ex. om det ska dras nya elledningar eller VVS-rör.

Om man inte kan eller har möjlighet att utföra renoveringen själv kan man vända sig till en hantverkare. Var noga och detaljerad i din beskrivning av vad du önskar få gjort och se till att ni alltid skriver avtal. I båda fallen gäller det att sätta en budget för hur mycket renoveringen får kosta. Har man inte pengarna i fickan kan det vara en mycket bra lösning att ta hjälp genom att ansöka om ett lån.

Låna pengar för renovering

Det finns två sätt att gå tillväga om man vill låna pengar av en bank eller låneförmedlare. Det första alternativet är att ansöka om ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån, och det andra alternativet är att utöka sitt bostadslån och baka in renoveringslånet i detta. Att baka in renoveringslånet är oftast till fördel för låntagaren, eftersom man då troligtvis får en mycket bättre ränta. Nackdelen är om ditt bostadslån var tecknat innan amorteringskravet kom igång. Det är inte alla ekonomier som håller för den ökning som detta kan medföra.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Nuförtiden går det mycket bra att låna pengar, även om man har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Att låna trots betalningsanmärkning gäller kanske främst i samband med ansökning om privatlån eller så kallade snabblån. Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare behöver du först se till att hitta en bank eller låneförmedlare som förmedlar denna typ av lån. Det är alltid bättre att vända sig direkt till en bank som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar, än att försöka övertala t.ex. en av storbankerna att man visst har en hög kreditvärdighet. Du sparar både kreditupplysningar och tid på detta.

Fyra vägar till finansiering av din köksrenovering

Det finns ingen regel som säger att du måste finansiera din köksrenovering genom att ta ett lån på en bank, även om detta kanske är det vanligaste alternativet. Här nedan har vi samlat en lista på fyra olika sätt som du kan få råd med din renovering.

  • Använd besparingar – Har du besparingar att avvara är detta tveklöst det bästa alternativet. Du behöver inte ansöka om något lån, inte betala någon ränta eller avgifter och inte heller få en sämre kreditvärdighet.
  • Låna av vänner/familj – Ett billigt och bra alternativ är att låna från vänner och familj. Var bara försiktig med att blanda in närstående personer i dina privata affärer. Tänk efter om det är värt risken!
  • Låna utan säkerhet – Ansök om ett privatlån eller snabblån och låna pengar utan säkerhet. Med en god kreditvärdighet kan du få en mycket bra ränta.
  • Baka in renoveringslånet – Har du redan ett bostadslån? Bra! Då kan du utöka detta och baka in renoveringslånet i samma lån. Räntan blir bra, men du kommer behöva använda bostaden som säkerhet.

3 viktiga saker när du bygger en vedugn

Dröm dig bort till Italiens små gator, trattoriorna och den underbara doften av stenugnsbakat.

Nu behöver du inte åka långt bort för att få ta del av den speciella känsla alla bör ha möjlighet att få ta del av. Tänk dig att du promenerar längs med en restaurang i Hammarby Sjöstad och känner doften av vedugnsbakad mat. En pizza är först en pizza när den är, just det, bakad i vedugn. Vi har både glädjen och nöjet att få berätta att nu kan du uppleva den magin i din huvudstad. Det blir allt vanligare med vedugn i restaurang och är något som varje matälskare bör prova i alla fall ett par gånger i livet.

Vare sig du bakar bröd eller pizza så är smaken mer än vad du förväntat dig. Så här bör det alltid smaka och doften när du kliver in på ett bageri måste du hålla med om är väldigt speciell, sentimental och hemkär oavsett var du än befinner dig. Den speciella doften tar oss alla till de mest betydelsefulla platserna i vårt minne, en enda doft som bjuder på den där varma känslan som är svårslagen.

Vårt jobb är att utföra ett perfekt arbete och tillverka en ugn som är anpassad just för dina och din restaurangs behov. För att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder erbjuds här nedan ett par saker som är bra att ha i minnet innan man sätter igång med att bygga sin vedugn. Oavsett om det gäller din restaurang eller privat så byggs konceptet på samma princip.

Ta del av dessa punkter nedan och låt oss fördjupa oss lite mer i var och en av dem.

  • Anpassning/ Isolering/ storlek
  • Underhåll
  • Teknik

Vilken ugn passar mig?

En viktig sak att tänka på är att din ugn bör passa in i det Nordiska klimatet. En bra isolerad ugn ger dig optimerad förbränning och något som man bör dra nytta av är att värmen behålls längre. Är din vedugn mindre isolerad bör du veta att den kommer behöva mer ved, oftare underhållning samt att den faktiskt löper större risk för att bilda sprickor.

Placerar man skorstenen längre fram och isolerar ordentligt med keramisk fibermatta täckt av eldfast cement samt en betongbotten, ja då har du en ugn som är optimal för din restaurang där du drar nytta av värmen samt att du sparar in på bränslet. Tänk så här, välisolerad blir lika med välfungerande och effektiv.

Vi erbjuder i samråd med kund olika storlekar på ugnarna helt och hållet anpassat efter behovet samt att vi betonar vikten av yrkesskickligheten vi erbjuder för att kunna skapa rätt ugn för rätt ändamål.

Titta gärna in på restaurangerna i Hammarby Sjöstad och jämför själv hur maten både smakar och upplevs när den är bakad i vedugn.

Il Conte Hammarby Sjöstad

Hur sköter jag min vedugn på bästa sätt?

Det är viktigt att du förstår att det inte bara är att elda på så fort ugnen står färdig. För att fukten i ugnen ska drivas bort efter själva bygget behöver du elda smått i ugnen med låg värme ett par gånger, ungefär tre i tre till fyra dagar. Luckan behöver vara öppen under denna tid.

Har din ugn stått oanvänd ett tag , då upprepar du samma procedur som är beskriven ovan.

Tänk även på att din vedugn behöver förvärmning, du behöver undvika en snabb temperaturstegring då det kan innebära sprickbildning då ugnen vidgas av den snabbt ökade värmen.

Har du din ugn utomhus? Täck den inför vintervilan efter att du varmkört den. Täck gärna med presenning för att undvika fukt.

Börja använda ugnen

Dags för matlagning med din nya vedugn! Detta är det som uppskattas mest av kocken som känner sann kärlek inför sin konst. Planeringen av själva matlagningen.

Kvällen innan eldar du en liten brasa så att fukten försvinner, tidigt nästa morgon eldar du på ordentlig i 4-5 timmar så att du uppnår ca 300 celsius. Därefter rensar du ut glöden och rengör snabbt innerväggarna samt underskivan. Stäng luckan tills temperaturen sjunkit något och baka!

Voilà! Napoli är närmare än vad du tror.

Att tänka på inför badrumsrenoveringen

Ett fräscht och modern badrum står högt upp på mångas önskelista när det kommer till renoveringar i det egna hemmet. Vid ett stundande bostadsköp är det just badrummets standard, tillsammans med kökets, som många gånger är avgörande för om ett köp blir av eller inte. I storstäder som Stockholm följer bostadsägarna ofta med trenden och ser till att badrummet är i ett gott skick men det behöver ju inte betyda att så alltid är fallet eller att stilen faller den nya bostadsägaren i smaken. Oavsett om planen är att genomföra en badrumsrenovering i en ny bostad eller i ett väl inbott hem och oavsett om badrummet är i ett acceptabelt skick eller riktigt slitet så finns det några viktiga saker att tänka på inför en badrumsrenovering.

Planering är A och O

För de allra flesta är planeringen av badrumsrenoveringen roligare än själva renoveringen. Att fundera över hur badrummet ska se ut, var duschen bör vara placerad, vilken färgskala som ska användas, vilka material som kan tänkas passa och så vidare är alla områden som kan uppta många timmars filosoferande. Så länge som badrumsrenoveringen är i sitt sköte så är det inga problem att göra förändringar och adaptioner, därmed är det helt i sin ordning att låta denna del av renoveringsstadiet ta tid. Värre är det dock när kaklet är nedrivet och renoveringen i full gång så lösningen på detta är att mäta, fundera och att mäta igen. Ett hett tips är att anlita en arkitekt eller annan yrkesperson med liknande kvalifikationer för att få lite extra hjälp med planeringen. För en smidig badrumsrenovering är det viktigt att allt blir rätt och riktigt med denna grundläggande planering men att renovera ett badrum kräver förstås också planering som sträcker sig längre än till enbart den estetiska delen.

För en relativt liten skara är kostnaden vid badrumsrenovering inte av någon nämnvärd betydelse men för de flesta är det klokt att sätta upp en budget och att arbeta utefter denna. Förändringar kan uppstå så det är inte helt ovanligt att budgetar övertrasseras men i möjligaste mån bör en budget följas och inte minst bör den göras så verklighetstrogen som möjligt från första början. Det kan kännas komplicerat att veta vad saker och ting kommer att kosta men nyckeln till framgång är att ett ordentligt förarbete görs där allting undersöks.

När badrummet väl har mätts är det dags att börja välja ut material samt inredning. På så vis kan alla priser kollas upp i förhand och det går att räkna ut hur mycket som kommer gå åt av exempelvis kakel och andra material. Priserna mellan materialen kan skilja sig avsevärt så om tillgångarna är begränsade kan det vara värt att fundera över om önskematerialet eller den snygga kranen kanske kan bytas ut mot det näst bästa alternativet. En annan idé är förstås att jämföra kostnaderna hos olika leverantörer och även se om det exempelvis finns möjlighet att få mängdrabatt eller liknande. Därtill är det inte ovanligt att hantverkare har goda kontakter med leverantörer och att de på så vis kan ge ett ännu bättre pris på materialet om de anlitas. Glöm inte att även ta med kostnader för leverans och dylikt i beräkningarna. Det här steget kan de allra flesta göra själv men det går också att ta hjälp av utomstående.

Om du själv inte är händig så är det nödvändigt att ta hjälp av firmor som är specialiserade på badrumsrenoveringar och elinstallationer. Begär in offerter och nöj dig inte med att endast få prisuppgift från ett företag utan kontakta gärna flera olika och jämför dem med varandra. Vissa hantverkare kan vara lite luddiga i sina svar och då är det värt att undersöka om det går att få ett fast pris på hela badrumsrenoveringen. Sedan bör ni förstås alltid skriva ett avtal mellan er så att vad som gäller finns sparat svart på vitt om eventuella oenigheter skulle uppstå.

Ett säkert och tåligt badrum

Det faktum att stora mängder vatten används i ett badrum samtidigt som det behöver el gör det till ett väldigt känsligt rum. Det är alltså ingen renoveringen som oerfarna ska ge sig på och att anlita renoveringsföretag med goda referenser är fundamentalt för en säker badrumsrenovering. Alla installationer bör dessutom utföras av fackmän av den enkla anledning att försäkringsföretagen kräver detta om det någon gång skulle bli aktuellt att försöka få ut försäkringspengar efter skador i badrummet.

Vid en badrumsrenovering väljer de flesta att anpassa sig efter hur badrummet ser ut så att de slipper att dra om rören. Det är dels avloppsrören som hänsyn ska tas till, dels vattnets inlopp, vilket betyder att den nya toalettstolen kan hamna på samma ställe som förut och att detsamma gäller för handfat och duschar. Inget är dock skrivet i sten och det går förstås utmärkt att ändra om rörsystemen helt utefter egna önskemål så att badrummet får den funktion och det utseende som önskas. Det här är dock ett stort ingrepp då golvet måste brytas upp så det kommer att reflekteras på fakturan. Däremot är det inte ovanligt att bland annat golvbrunnar byts vid en renovering, dels för att passa de nya installationerna men också för att golvbrunnar och rör bör bytas efter ett par decennier.

Ett badrum måste vara gjort så att det kan hantera all den fukt som uppstår där. Detta görs bland annat genom att golvet alltid ska luta mot golvbrunnarna så att vattnet rinner ner i dessa och inte ut i rummet. En duschkabin bidrar dessutom till att underlätta vattnets flöde mot brunnen då väggarna förhindrar att vattnet sprids. Sedan är det som så att material som används i badrum är speciellt framtagna för att hantera vatten väl och för att vara lätta att rengöra. Det är av denna anledning som kakel ofta används och samma funktion fås av de billigare våtrumsmattorna.

En bra badrumsfläkt är av väldigt stor betydelse. Det finns fläktar som går igång genom en knapptryckning och det finns även mer avancerade alternativ där fläkten känner av vattenmolekylerna i luften och slås på automatiskt när partiklarna blir många. Ytterligare sätt att avfukta badrummet är att låta dörren stå öppen ibland eller att öppna eventuella fönster vid behov men det ersätter inte en bra fläkt.

I badrummet behövs naturligtvis också elledningar för fläktar, lampor och vägguttag. Det är alltid av största vikt att dessa dras av en fackman då el kan ställa till stora skador i vanliga fall men elektriska problem i ett våtutrymme kan bli riktigt otäckt då vatten som bekant leder ström mycket väl. Innan elinstallationen är det inte fel att fundera över var eluttagen bör sitta så att de är lättåtkomliga och fungerar för hårfönar, rakapparater och eltandborstar. Väggspeglarna bör också planeras innan elinstallationen då en bra ljuskälla vid spegeln är viktig för många.

Undersök ROT-avdrag

Sedan en lång tid tillbaka har Sverige det mycket populära ROT-avdraget för att stimulera byggbranschen och ett sista tips är att kontrollera om ens badrumsrenovering faller inom ramarna för detta. ROT-avdrag ger nämligen en billigare renoveringskostnad i och med att staten går in och täcker en del av kostnaden när hantverkare anlitas. Det är inte du själv som ansöker om ROT-avdraget utan det är upp till hantverkaren att göra detta och som sedan gör avdrag för ROT på fakturan. Totalt sett går det att få 50 000 kr per person och år i ROT- eller RUT-avdrag men avdraget kommer förstås med diverse krav.

Du ska bland annat ha fyllt 18 år och betala skatt i Sverige. ROT-avdraget är endast giltigt på bostäder som du själv äger och som du bor i men här ingår även fritidshus så det finns inget krav på att boendet ska vara på heltid. Det går även bra att utnyttja ROT-avdraget på bostadsrätter så det är inte undantagsvis för villor, även om det kan framstå så ibland. ROT-avdraget ställer även krav på hantverkaren då denne måste vara registrerad för F-skatt och dessutom får hantverkaren inte vara en närstående för att avdraget ska godkännas. De fulla villkoren finns att läsa hos Skatteverket men det bör noteras att avdraget enbart gäller arbetet och därmed täcker det inte kostnaden för material.

 

Inför din köksrenovering

Då och då kan ditt kök behöva en make-over när spisen börjar krångla eller luckorna börjar hänga på sniskan. I vissa fall kan man välja att bygga eller köpa ett helt nytt kök och i andra fall är det en större eller mindre renovering som gäller. Att köpa ett nytt kök kostar en del och även att renovera upp det gamla, brukar kräva en större investering. Därför fordras en planering i flera steg. Helst ska det börja med att man gör en detaljerad budget och följa upp det med en skiss som täcker din familjs behov. Sedan gäller det även att ha en tidsplanering och en deadline när renoveringen bör vara klar, annars är det lätt att saker och ting blir stående och man blir tvungen att använda andra ytor i huset temporärt.

När budgeten är klar och du vet hur din planlösning ska se ut, är det tid att satsa på rätt material och färg. Beroende på hur omfattande din renovering ska bli, kan det handla om enstaka färgpytsar som bara ska slängas på luckor och skåp, till helt nya vitvaror i nytt material. I materialet ingår även andra aspekter som t.ex. belysning, kakel och design.

Nu ska vi gå in lite mer detaljerat på några punkter som man bör tänka på när man befinner sig inför en kommande köksrenovering. Här är tre steg som man ska följa noga och hålla sig till om man vill undvika problem samt att priserna skenar iväg.

Budget

Det kanske är den tråkigaste delen inför en renovering, men tyvärr den viktigaste punkten. Visst, man kanske har hur mycket pengar som helst att spendera inför valet av nytt kök, men vanligtvis är så inte fallet. De allra flesta behöver en gräns för vad saker och ting får kosta och det är inget att skämmas över.

För det första är frågan om du ska göra hela jobbet själv eller om du ska anlita en firma. Är du händig eller vet med dig att du har hjälp att få från vänner eller bekanta, kommer det bli billigare. Men då måste du även vara säker på att jobbet blir korrekt utfört, annars kanske du blir tvungen att göra om hela köket igen senare.

Om du ska anlita en snickerifirma eller målare, kan priserna skjuta i höjden rejält, och det måste du också ha med i din budget. Be alltid om ett kostnadsförslag först och kolla upp att firman är seriös. Tänk på att rörledningar och VVS alltid måste utföras av fackman.

Ska du ge dig in i resten av arbetet på egen hand, måste du skriva ned varenda detalj i budgeten. Det är inte bara vitvaror och köksvaror som kostar, utan även kakel och andra smådelar som inkluderas i priset. Det bästa är att ta några dagar att gå runt i flera butiker och kolla priser samt höra dig för genom andra vänner och fråga var och hur de har skaffat sitt material.

Energi, rörmokeri och planlösning

För att dina nya varor ska fungera korrekt, behöver du givetvis tänka på hur de installeras och hur rörmokeriet ska passa ihop. Att dra rör och ledningar och satsa på rätt energi, kräver kunskap och erfarenhet. Detta är viktigt att tänka på när du gör din planlösning och skiss. Du kan inte ställa kyl, frys och diskmaskin precis som det passar, utan att först ha tänkt igenom var eluttagen och vattenanslutningarna sitter. Vattenanslutningar samt avlopp från diskmaskin och diskbänken ska dras igenom socklar ända fram till ledningsstammen. För köksspis och kyl/frys måste man även ta hänsyn till utrymmen bakom, för att ha tillräckligt med plats för el, vatten och annat. Från spisfläkt till ventilation måste det även finnas en kanal och anslutningen får inte vara för lång, då det leder till dålig ventilation.

Tänk på att anlita en rörmokare och elektriker om du inte själv arbetar som det. Detta berör främst de delar som inkluderar VVS, rör och el. För resten av renoveringen kan du själv eller en snickerifirma stå för jobbet.

Om man gör arbetet själv, måste det finnas täckning för försäkring om något skulle gå snett. Du kan ha massor av innovativa lösningar men om de inte fungerar i längden, kommer din försäkring inte att betala ut ersättning. Din planlösning är A och O i dessa sammanhang. Se alltid till att skåp och luckor inte hamnar med gångjärnen mot en vägg eller att skåp och dörrar inte slår i varandra. Vi talar kort och gott om kollisioner som gör att det blir svårt att använda flera saker samtidigt när du t.ex. vill plocka ur diskmaskinen samtidigt som alla skåp är öppna.

Din renovering bör vara utförd som om en yrkesman skulle ha gjort den och skulle du istället anlita behöriga hantverkare, blir också försäkringar en del av avtalet – något som kan vara knepigt om du utför allt själv.

Valet av material

Detta leder oss in på ditt val av material. Ska du göra en omfattande renovering, behövs planering och val av rätt material. Om det istället bara är nytt klinker eller lite färg som ska strykas på, är det ingen svår match. Då är det mest design och trend samt din egen smak du kan gå på. Men i valet av ny spis, diskbänk, blandare, vitvaror och köksskåp, bör du tänka på saker som livslängd, slitstarka ytor, garantier och kvalitet.

Idag gillar många det moderna köket med köksö och glaskeramikplattor men man kan även vilja gå tillbaka till något mer rustikt och skaffa ett kök med en retrokänsla. Numera finns även gamla upprustade vedspisar och kaminer som man kan använda men som har skapats i ny tappning. Vill du behålla charmen men ändå ha alla möjligheter när du lagar mat, är dessa produkter en bra idé.

Valet av material har också att göra med hur mycket du vistas i ditt kök samt om din utrustning kräver god standard när du lagar mat. Annat material som kan komma till är radiatorer och eventuell golvvärme. Ibland är det inte lika viktigt i ett kök som i övriga huset, men kan ändå i vissa fall komma upp på tapeten när du planerar inför ditt nya kök. Gör en behovsanalys utifrån din familjs förutsättningar och vanor och utgå även från hur framtiden kan komma att se ut.

En annan fråga som även ingår här är om det måste dras nya rör och i så fall hur många, om du ska inkludera en diskmaskin i köket och hur barnsäker spis eller ugn är. I val av spis – ska du ha induktionsspis eller de traditionella hällarna och har du el eller gas i huset?

Gör det inte för svårt för dig. Tänk smart och se till att det blir ett funktionsdugligt kök. Fräck design är kul och ser inbjudande ut, men det måste i slutändan också kunna användas rätt.

Kunden vars kök vi senast renoverat är en italiensk restaurang i Södermalm vars mat är den absolut godaste maten i Stockholm – kan starkt rekommenderas!

Välkomna till vår blogg!

Hej och välkomna till vår bygg sajt! Är du i behov av byggnation eller renovation? Titta gärna runt och följ med på våra projekt! Är du ute efter tips så kan du besöka vår Blogg och bläddra bland en massa tips för din egna renovation, så slipper du anställa snickare för småjobb! Är du i nöd? Hör gärna av dig så återkommer vi så fort vi kan!


Sidan är optimerad med hjälp av SEO byrån ImperiaNet AB.